Elmas kesimi ustalık gerektiren, zor bir iştir. Genelde kesimin her aşaması için ayrı uzman kişiler çalışmaktadır. Zamanımızda otomatik makinelerin ortaya çıkmasıyla insan katkısı minimuma indirilmiştir. Elmas kesiminin aşamaları ve açıklamaları şöyledir.
Elmas kesilirken ilk hedef minimum fireyle en iyi pırlantayı ortaya çıkarmaktır. Bunun için ham elmasın ciddi çalışmalarla incelenmesi gerekmektedir. Zamanımızda bilgisayar teknolojisi ile bir adet ham elmastan çıkarılabilecek en büyük iki pırlantayı tespit etmek mümkündür. Ham elmasın şekli ve içinde bulundurduğu yarıklar kesim kararını etkileyen en önemli faktörlerdir. Genelde kesim ustaları elmasın içini daha rahat görebilmek için elmasın üzerinde küçük bir pencere açarlar. Bu pencere sayesinde elmasın içindeki yarıklar daha kolay gözlemlenir. Elmasın ikiye bölüneceği yere karar verildikten sonra, o bölüm Hint mürekkebi ile çizilir.
Bir sonraki adım elması ikiye bölmedir. Elmas uçlu testere Hint mürekkebi ile çizilmiş yerden çok yüksek devirle elması ikiye bölmeye başlar. Elmasın büyüklüğüne göre bu işlem zaman alır. Elmasın çok hassas gerilme noktaları vardır. Bu noktaların dikkate alınmaması, elmasın dağılmasına sebep olur.
Yuvarlatma işlemi ham elmasın kemer kısmını, bir başka elmasa sürterek gerçekleşir. Ham elmasın kemer kısmı yuvarlatıldıktan sonra en kaba haliyle taç ve külah bölümleri ortaya çıkar.
Yuvarlatılmış elmas, tang denilen ucunda açılı sıkıştırma ünitesi bulunan aparata konulur. Bu aparatın ucuna elmas sıkıştırılır. En temel 8 faset tıraşlanır. Bu bölümde elmas firesi toz olup havaya karışır. Tekrar değerlendirilecek herhangi bir parça ortaya çıkmaz.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.