Kaşıkçı Elması

Kaşıkçı elması - Pırlanta eğitimi - Evlilik yıldönümü - Sevgililer günü

Kaşıkçı Elması

86 karat olup çevresinde çift sıra 49 tane elmas ile bezenmiştir. Bu haliyle elmas, yıldızların ortasında pırıl pırıl parlayıp gökyüzünü aydınlatan bir dolunayı andırır.Dünyada çok bilinen 22 elmas arasındadır. Topkapı Sarayı müzesinde sergilenmektedir
 

1. Efsaneye göre: ‘1699 yılında Eğrikapı çöplüğünde dolaşan bir baldırı çıplak yuvarlak bir taş bulur. Bunu bir kaşıkçıya götürür, üç tahta kaşıkla değiştirir. Kaşıkçı da bu taşı kuyumcuya 10 akçeye satar. Kuyumcu taşı arkadaşlarından birine gösterir. Kıymetli bir elmas olduğu anlaşılınca diğeri sus payı ister. Kuyumcu para vermeyince aralarında kavga çıkar ve mesele kuyumcubaşıya akseder. Kuyumcubaşı kavgacılara birer kese akçe verip taşı alır. Fakat bu sefer olayı sadrazam Köprülüzade Fazıl Ahmet Paşa duyar. Taşı kendisi için almaya hazırlanırken mesele padişaha akseder. Taş, IV. Mehmed tarafından saraya getirtilir ve elmastraşına verilir. Taş işlenince ortaya 48 kıratlık nadide bir elmas çıkar...’ İşte Topkapı Sarayı’nda tüm dünyanın hayranlıkla izlediği, tüm kadınların rüyalarını süsleyen ‘Kaşıkçı Elması’ bu elmastı.

2. Efsaneye göre: 1774 yılında Pigot adında bir Fransız subayı, bu elması Hindistan'ın Madaras Mihracesi'nden satın alıp Fransa'ya götürür. Bir zaman sonra tekrar satılığa çıkartılan elması Napolyon'un annesi satın alır ve uzun süre göğsünde taşır. Ne var ki, Napolyon sürgüne gönderildiği zaman, oğlunu kurtarabilmek için, annesi de elması mecburen satılığa çıkartır. İşte o sırada, Fransa'da bulunan Tepedelenli Ali Paşa'nın bir adamı, paşa adına 150 bin altın ödeyerek elması satın alır ve paşaya getirir.

Sultan II. Mahmud zamanında, Tepedelenli Ali Paşa, devlete karşı ayaklandığı gerekçesiyle öldürülür, paşanın varlıklarına el konulur ve nesi var nesi yoksa Osmanlı Hazinesine gönderilir. Böylelikle, Napolyon'un annesinden satın alınan "Kaşıkçı Elması" hazineye girmiş olur.

Cullinan 1

 

Dünyanın en büyük 2 elması De Beers'a ait Cullinan 1 'in ham hali toplam 3106 karattır. (Yaklaşık bir devekuşu yumurtası büyüklüğünde) Kesilmiş ve cilalanmış hali ise toplam530.20 karattır. Dünya üzerinde bulunmuş en büyük elmastır., 1905 yılında Güney Afrika’da bulundu.

Etiketler: Değerli,taşlar,elmas,kesim,aşamaları,yazısı
Şubat 19, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR