Pırlanta'nın Çıkarıldığı Ülkeler

Pırlanta 4c özelliği - Pırlanta nedir - Pırlanta eğitimi - Sevgililer günü - Evlilik teklifi

Pırlantanın Çıkarıldığı Ülkeler

Elmas madenciliği, Hindistan’da 2800 yıldan daha uzun bir süre önce başlamıştır. Günümüzde birçok yeni ve modern yöntem kullanılsa da elmas bulmak hala çok zorlu bir uğraştır. Jeologlar doğanın en değerli taşlarını Sibirya’nın ve Kanada’nın donmuş tundralarından, Afrika’nın sıcaktan yanan çöllerine ve okyanus diplerine kadar her yerde arıyorlar. Tek bir elması bulmak için bir evi dolduracak kadar toprağı elenmeleri gerekiyor.
 
Dünyada yirmi ülkede elmas çıkarılır.Elmasın en çok bulunduğu yerler olarak, Güney Afrika (Kimberley’de), Güney Amerika, Endonezya ve Hindistan sayılabilir.
 
Bostvana, Rusya, Namibya, Avustralya ve Zaire’dir.
 
Elmas toprağın derin kesimlerinde, “elmas tünelleri” içinde bulunur. Bunların derinlikleri çok farklıdır. Dolayısıyla, elmasın bulunması ve çıkarılması hayli güçtür. Bugün dünyada elde edilen elmasın %95′i, Afrika’nın Belçika Kongosu, Gana, Angola, Tanganika, Sierra Leone gibi bölgelerinde çıkarılmaktadır.
Hindistan ve Güney Amerika daha sonra gelir. tarihin çok eski çağlarından beri Hindistan’da elmas madenlerinin işletilmiş olduğu bilinmektedir. Hindistan’da her yıl elde edilen elmas 2000 ile 4000 kırat arasında değişmektedir.
BELÇİKA ANTWERP ŞEHRİ
 
500 yıldan fazla süredir Antwerp şehri elmas faaliyetlerinin merkezinde durmuş, eşi olmayan bir ustalık, anlayış, ihtisas seviyesi geliştirmiştir. Antwerp’teki ilk elmas borsası ‘Diamantclub van Antwerpen’, 1893’te kurulmuştur. Şu anda dünya çapında, 4 ü Antwerp’te bulunmak üzere 28 elmas borsası bulunmaktadır, bu da Belçika’yı dünyada en çok borsası bulunan ülke yapmaktadır
 
Bugünlerde dünyadaki tüm ham elmasların %80’i Antwerp’te tutulurken kesilmiş elmasların %50’si Antwerp’ten geçmektedir. Cilalı taşlar için en yüksek uluslararası onay işaretinin ‘Antwerp’te kesilmiştir’ etiketi olması sürpriz değildir.
IGI International Gemological Instıtue ; Dünyanın en büyük bağımsız mücevherat sertifikalandırma ve değerlendirme merkezinden bir tanesidir.
 
HRD : Dünyanın en büyük bağımsız mücevherat sertifikalandırma ve değerlendirme merkezinden bir tanesidir.
Elmasın Kullanım Alanları
  
A) Asil elmas: Asıl ve kıymetli olan elmastır. Ölçü birimi kırat (karat) tır. 1 kırat 0,205 gramdır. Mücevher olarak kullanılır. 

 
B) Bort: Yarı saydam ve lifi yapılı bir elmastır. Asıl elmastan daha sert olduğu için, iyi cins elmasları traş etmede kullanılır. Ayrıca sondaj sanayisinde elmas kron yapımında kullanılır. 
 
C) Karbonado: Şekilsiz ve siyah renkli bir elmas çeşididir. Bunun da sertliği asıl elmastan fazladır. Sondaj ekipmanları imalatında kullanılır.
Endüstride kullanılan elmas, çok sert bir madde olması nedeniyle metal ve kayaların kesilmesin de,oyulmasında yararlıdır. Petrol sondajlarında kayalık yerlerde kuyu açmak için toprağa sokulan ağır, delici burgunun başlığı elmasla kaplı bir uç halindedir. torna tezgahlarında, cam kesme âletlerinde, pikap iğnelerinde vb kullanılır
Elmas çok sert olduğu için, kesimi işinde gene elmas kullanılır. Elmas kesicilerin kullandığı alet, kesici ağzı elmas tozundan yapılmış bir testeredir. Bugün elmas üretiminin %80′i endüstride kullanılmaktadır.
Hakiki elmas güneş ışığı altında açık mavi bir renk alır. Endüstride kullanılan elmas ise kahverengimsi,ya da kurşunidir.
 
Elmas çok sert olduğu için, kesimi işinde gene elmas kullanılır. Elmas kesicilerin kullandığı alet, kesici ağzı elmas tozundan yapılmış bir testeredir. Bugün elmas üretiminin %80′i endüstride kullanılmaktadır
 
 
Etiketler: Değerli,taşlar,elmas,pırlanta,kesim,ülkeler
Şubat 05, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR