Pırlanta Özellikleri
Pırlantanın Özellikleri
Pırlanta üç bölümden oluşur. Taç, kemer ve külah.
Kemerin üstünde bulunan bölüme Taç denir. Taç bölümünde 33 adet faset bulunur. Taç bölümünde bulunan fasetlerin sayısı fazla olduğu için, bu bölümde daha fazla yansıma ve parlaklık gözlemlenir. Bunun için taç bölümü, pırlantanın geneline oranla daha beyaz görünür.
Kemer bölümü doğal, cilalı ya da fasetli olabilir. Kemer kalınlığı pırlantanın parlaklığını etkiler. Kalın kemerli bir pırlanta daha mat görünür, ince kemerli pırlanta ise mıhlamaya karşı dayanıksızdır. Kemer, pırlantayı sağlam tutan önemli bir bölümdür.
Kemerin altında bulunan bölüme külah denir. Külah bölümünde 24 faset bulunur. Külah bölümü pırlantaya giren ışığın dışarı yansımasını sağlar. Külah ne kadar doğru açıyla kesilmiş ise, pırlantaya giren ışık yansıyarak yine taçtan çıkar. Böylece pırlantada optimum parlaklık sağlanmış olur.
Kimi zaman külah ucuna da faset atılabilir. Bu faset ile pırlantanın en hassas kısmı olan külah ucunda oluşabilecek hasarlar önlenmiş olur. Dünyanın en sert madeni olsa da, pırlanta belirli yönlerden gelen darbelere karşı dayanıksızdır ve çabucak kırılabilir.
Çap, pırlantanın kemerinin bir uçtan diğer uca kadar olan ölçüsüdür.
Derinlik, pırlantanın tabladan külah ucuna kadar olan yüksekliğidir
Elmasın ilginç özellikleri
Geçirgenlik
Elmasın geçirgenliği tamamıyla berrak oluşundan tamamıyla opak olmasına göre değişiklik göstermektedir. Sadece berrak taşlar mücevher olarak kullanılmaktadır. Berraklığı düşük olan diğer elmaslar endüstriyel alanda kullanılmaktadır. Kesilip parlatıldıktan sonra pırıltı göstermeyen taşlar ‘ölü taş’ olarak adlandırılmaktadır.
Floresans
Ultraviole ışığı emip görünür ışık verme niteliği. En yaygın olanı mavi renktir, orta derecede mavi floresansa sahip bir taş, beyaz ışıkta aynı renkteki floranssız bir taştan daha beyaz görünse de, floresans fiyatı düşüren bir etkendir. Sarı, yeşil, mor ya da turncu floransa sahipolabilmektedir, fiyatı ciddi olarak düşürür. Fiyatı düşük olan taşta, Floresans mevcuttur!
Parlaklık
Genel olarak bakıldığında ham elmas çok hafif pırıldama göstermesi nedeniyle pek cezbedici değildir. Gerçek karakteristiğine ancak kesilip parlatılması sonucu ulaşır. Elmas, ışığın optimum kırılmasına neden olan yüksek bir kırılma indisine sahiptir bu nedenle cazibesinin en önemli nedenlerinden biri olan içerisinde oluşan renk oyunları, ışığın kırılmasının bir sonucu olarak oluşur. Dispersiyon sonucu ise elmas içerisine giren beyaz ışık gökkuşağının renklerine ayrılır. Tabii ki elmas kesimi sırasında fasetlerin oryantasyonu bu ışık oyunlarının oluşumunu oluşturacak şekilde ayarlanır. Böylece ham elmas hayata dönmüş olur.
Etiketler: Pırlanta 4c özellikleri - Pırlanta neden değerlidir - Evlilik teklifi - Pırlanta tektaş yüzük - Sertifikalı pırlantalar - %100 Doğal pırlantalar
Ocak 31, 2024
Listeye dön