Pırlantanın 4C Özelliği

Pırlantanın 4C Özelliği

Pırlantanın Rengi

Pırlantada renk "DİAMOND" kelimesinin baş harfi olan D'den başlayarak alfabetik sıralama ile  Z'ye kadar sınıflandırılmıştır.D renginin üstünde herhangi bir pırlanta henüz bulunamadığından gelecek yıllarda bulunması ön görülerek bu derecelendirmeden başlanıldığına inanılmaktadır..H rengi ve üzeri pırlantalar,genel kanıda makul ve yeterli beyazlıktadırlar ancak son yıllarda ülkemizde ve dünyada I,J,K,L renkteki pırlantalarda yüksek karat seçeneklerinde tercih edilmektedir.. Türkiye'de genellikle H ve üzeri renkteki pırlantalar G-F-E-D satışa sunulmakla birlikte neredeyse her rengini de bulmak mümkündür. Renk için H tercih edilebilecek bir beyazlıktır ilk beş renk bizlerinde sizlere tavisyesi içindedir. Pırlanta D rengine doğru ilerledikçe daha da beyazlar ve renksizleşir bu durum  fiyat da yukarı doğru gider ve değeri arttırır..
 

Pırlantanın Berraklığı

Her elmasın kendine özgü bir karakteristik özelliği vardır. Onu eşsiz kılan ise içerisindeki kristallerin yani oluşumu sırasında içine karışan diğer mineralleridir. Doğanın eşsiz dokunuşları olarak adlandırılan bu kristallerin sayısı, rengi, yapısı, yeri ve büyüklüğü, elmasın doğallığını gösterir.Merkeze ne kadar uzak olursa o kadar değerli ve kıymetli eşsiz olmaktadır.. Doğal izler ne kadar az olursa, pırlanta o kadar çok ışıldar ve bu nedenle daha çok değer kazanır. Doğal iz taşımayan pırlanta bulmak pek mümkün olmadığından, içinde en az iz barındıranlar tercih edilmelidir. Tavsiye olarak VS yada  SI berraklık seviyesi yeterli bir seviyedir diyebiliriz. Ancak VS ile SI farkını gözle veya yakından bakarak ayırt edemeyeceğinizi göz önünde bulundurduğumuz da SI berraklık derecesi tam bir fiyat performan ürünü haline gelebilir..
 
 

Pırlantanın Karatı

 

Karat Kelimesi : “Karat” kelimesi, eski çağlarda kıymetli taşları tartmak için ağırlık ölçüsü olarak kullanılan “carob”dan (keçiboynuzu tohumu) gelmektedir.
 

 

Elmasın ağırlık ölçü birimi “karat” tır. Bir karat, 205 miligr’a eşittir. 1 Karat altındaki taşlarda ağırlık birimi olarak santim ibareside kullanılmaktadır..Karat arttıkça taşın çapıda beraberinde büyümükte ve ağarlaşmaktadır. Pırlanta tektaş yüzükler için ideal başlangıç karatı 0,25 karat olmakla beraber bütçeye uygun olması halinde 0,30 karat veya 0,50 karat pırlanta tektaş yüzüklerde tercih edilebilmektedir.
 

 

Pırlantanın Kesimi

Elmas insanoğlunun tanıdığı en sert doğal maddedir. Yeryüzündeki en sert madenden 58 misli daha serttir. Bir elması yalnızca başka bir elmas kesebilir. Mohs Sertlik Skalası’nda (10) değerine sahiptir

Kesme ve cilalama sırasında her taş ortalama olarak orijinal ağırlığının yarısından fazlasını kaybetmektedir. Mücevher haline getirilen pırlantaların %5’inden daha az bir bölümü 1 karat ve daha büyüktür.
 
Pırlanta, 1919'da Marcel Tolkowsky tarafından yaratılan kesime verilen isimdir. Bu kesimde ışık, taşın içinde kırılır ve olağanüstü bir ateş ve parlaklık vererek geri yansır. Bu brillant kesiminde, pek çok değişik biçim elde etmek mümkündür. Ancak, 57 yüzeyli yuvarlak kesim, en çok kullanılan kesimdir. Fantazi kesim olarak adlandırılan diğer kesimler; oval, damla, prenses, markiz, oktagon, kalp ve baget gibi kesimlerdir.

Ülkemizde elmas kesim olarak bilinen kesim, dünyada gül kesim diye bilinir. Bu kesim, Türkiye'de yaygın olarak kullanılmış ve nesilden nesile aktarılmıştır. Antik tasarımlı mücevherlerde görülen gül kesimin altı düzdür. Bu kesimin 12 ile 37 arasında değişen cilalı yüzeyi (faset) vardır. Elmasa çarpan ışık sadece yüzeyden yansıdığı için, pırlantadan fışkıran ateş ve parlaklık gül kesimde bulunmaz.
Etiketler: Pırlantanın 4C Özelliği,Anneler Günü Hediyesi,Yılbaşı Hediyesi,Sevgililer Günü Hediyesi
Nisan 08, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR